fbpx

Zero-emissie infra-snellader voor bouwsector

Bij De Boer Burgum BV werken we aan een innovatief concept voor de bouw en infrastructuur. De zero-emissie infra snellader genaamd RAPCON (RAPid CONveyor, snelle transportband). Deze nieuwe innovatie is bedoeld om het grondverzet sneller en energiezuiniger te maken, waardoor activiteiten zoals het laden van vrachtwagens in de bouw en infrastructuur kunnen profiteren.

We nemen de uitdagingen in de bouwsector serieus, zoals het personeelstekort, CO2-reductie en de stikstofcrisis. Met de RAPCON willen we hier iets aan doen. Door efficiënter en milieuvriendelijker te werken. De ontwikkeling van deze snellader moet helpen het personeelstekort en de stikstofuitstoot in de bouwsector te verminderen, vooral bij grondverzet voor bouwprojecten.

Samen met SOMA, een vooraanstaande Nederlandse onderwijsinstelling voor de bouwsector, en Fekkes Mechanical Design uit Garyp is het duurzame concept ontwikkeld. Momenteel wordt er gedemonstreerd, getest en geoptimaliseerd via een prototype.

“Elektrificatie is slechts één pad naar emissievrij werken. Door procesverbetering en innovatie, die leiden tot energiebesparing, boeken we snel succes. Elke joule energie die we besparen, betekent pure winst voor het milieu.” — Heinze de Boer

De RAPCON is een hulpstuk dat aan de voorzijde van een graafmachine wordt bevestigd en werkt met een lopende band. Deze band transporteert het materiaal omhoog en in de vrachtwagen, waardoor het beladen efficiënter wordt.

Door de RAPCON wordt de cyclus van de graafmachine verkort, waardoor deze meer cycli kan draaien in dezelfde tijd. Dit elimineert het energie-intensieve deel van de cyclus, namelijk het heffen en zwenken, wat resulteert in een toename van de productie van de graafmachine en een afname van de emissies.

De RAPCON wordt volledig elektrisch aangedreven, wat leidt tot aanzienlijke milieuvoordelen.