De Boer Burgum wint verkiezing CUMELA-Onderneming van het Jaar 2016

Na een spannende finale met nog een laatste zaalopdracht heeft de jury De Boer Burgum BV uit Burgum gekozen tot CUMELA onderneming van het Jaar 2016. De verkiezing was het slotakkoord van de twee Inspiratiedagen voor leden van brancheorganisatie CUMELA Nederland. De twee andere genomineerden Klaas Quartel uit ’s Gravenzande en Van Wijlen uit Sprang Capelle verdienden de tweede prijs.

De prijzen werden op 13 januari aan het eind van de tweedaagse in Ermelo uitgereikt door juryvoorzitter Jacco Vonhof, voorzitter van VNO-NCW Midden en directeur van Schoonmaakbedrijf NOVON. De jury bestond verder uit Iris Bouwers, lid dagelijks bestuur van het NAJK en Hans Hendriks, voormalig registeraccountant bij Deloitte. Voor De Boer Burgum had de jury een cheque van € 2.500,-, de twee andere bedrijven kregen een cheque ter waarde van € 1.000,- overhandigd.

De jury motiveerde haar keuze voor De Boer Burgum met een aantal lovende woorden. Zo roemden zij de duidelijke en bijna eigenzinnige visie van ondernemer Heinze de Boer. “Hij weet niet alleen goed waar hij heen wil, maar vooral ook wat hij niet wil. Door zijn keuze voor digitaal werken kan hij relevante toegevoegde waarde bieden aan zijn klant. Belangrijk is dat hij altijd op zoek is naar innovatieve oplossingen. Wat hem onderscheidend maakt, is dat hij innovaties ook wil delen met de sector.” Illustratief noemde de jury de manier waarop hij de zaalopdracht wist om te draaien van een opdracht voor de jury in de start van een nieuwe onderneming die hij direct bij de zaal kon promoten.

Begin oktober meldden zich 18 ondernemingen als kandidaat voor de verkiezing. Een selectiecommissie stelde daaruit een shortlist samen waaruit na een aantal extra checks en gesprekken met medewerkers van CUMELA Nederland en een vertegenwoordiging van de jury, drie bedrijven werden genomineerd. Deze drie bedrijven; De Boer Burgum BV uit Burgum, Klaas Quartel BV in ‘s Gravenzande en Van Wijlen BV in Sprang Capelle kregen voorafgaand aan de inspiratiedagen een opdracht waarna de jury tijdens de bijeenkomst haar definitieve keuze maakte.

Het thema van de verkiezing is ‘IJzersterk naar Morgen!’, niet geheel toevallig het thema dat CUMELA Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, voert om richting te geven aan de ambities van cumelabedrijven. Van uitvoerders met vakmensen en sterke machines naar ontzorger en partner van opdrachtgevers om de toegevoegde waarde van de ondernemingen beter te vermarkten. Bij de verkiezing draaide het vooral om ‘toekomstgerichtheid en –bestendigheid’ van de genomineerden. Belangrijke vragen die de jury beantwoord wilde zien waren: Waar wil de onderneming over vijf jaar staan? Welke stappen moeten daarvoor genomen worden? Welke acties lopen al? Wat zijn de resultaten? Hoe wordt gecommuniceerd met medewerkers? Met klanten? Met stakeholders? De belangrijkste vragen om de drie genomineerden langs de meetlat te leggen.

De verkiezing CUMELA-Onderneming van het Jaar 2016 vond plaats tijdens de jaarlijkse Inspiratiedagen voor lidbedrijven en genodigden, gehouden in Ermelo. Ruim 300 ondernemers, bedrijfsopvolgers en senior-ondernemers van cumelabedrijven bezochten deze editie van de Inspiratiedagen 2016.

Profiel van de drie genomineerden:
De Boer Burgum BV in Burgum heeft zich volledig gespecialiseerd in grondverzet en kiest daarbij heel bewust voor onderaanneming. Opdrachtgevers zijn voornamelijk aannemers die werkzaam zijn in de grond, weg- en waterbouw. Eén van de zaken waar De Boer Burgum ijzersterk mee bezig is, is digitalisering van grondstromen.

Firma Klaas Quartel in ’s-Gravenzande wordt geleid door Klaas, Thijs en Chris Quartel. Het bedrijf is voornamelijk actief in de glastuinbouw en ondanks dat deze markt krimpt en het aanbod van werk in Nederland terugloopt, heeft Quartel deze neergaande spiraal doorbroken door in goed contact met klanten te blijven en door uitbreiding in het buitenland te zoeken.

Van Wijlen in Sprang Capelle vierde in 2014 het 80-jarig bestaan. Het bedrijf richt zich in de breedte op de werkvelden infra, milieu, sport en groen. Eén van de sterke punten van Van Wijlen is dat ze niets voor lief nemen: ze willen continu verbeteren. Daarnaast zijn ze voortdurend bezig aan de doorontwikkeling van de automatisering.

Wat schrijft de jury?
De Boer Burgum BV
De jury motiveerde haar keuze voor De Boer Burgum vanwege de duidelijke en bijna eigenzinnige visie van ondernemer Heinze de Boer. Hij weet niet alleen goed waar hij heen wil, maar vooral ook wat hij niet wil. Door zijn keuze voor digitaal werken kan hij relevante toegevoegde waarde bieden aan zijn klant. Belangrijk is dat hij altijd op zoek is naar innovatieve oplossingen. Wat hem onderscheidend maakt is dat hij innovaties ook wil delen met de sector.” Illustratief noemde de jury de manier waarop hij de zaalopdracht wist om te draaien van een opdracht voor de jury in de start van een nieuwe onderneming die hij direct bij de zaal kon promoten.

Klaas Quartel bv
Een zeer oorspronkelijk en zoals tijdens de verkiezing bleek, ook een muzikaal bedrijf. Een onderneming waar de klant centraal staat en wordt gevolgd over de hele wereld. Daarmee gaat zij letterlijk verder dan anderen bij het ontzorgen van de klant wat duidelijk de belangrijkste drijfveer is van dit bedrijf. In een krimpende markt doorgroeien is voor ons als jury een zeer bijzondere prestatie.

Van Wijlen bv
Een duidelijke voorloper op het gebied van duurzaamheid, aandacht voor de mens en zorg voor onze planeet. Een zeer professioneel geleide organisatie met doordachte werkprocessen en op elk moment van de dag real time inzicht in de werkzaamheden. Het is een onderneming die continu innoveert en daarover ook duidelijk communiceert. Daarmee ook een voorbeeld voor de sector.

De cumelasector
De cumelasector wordt gevormd door 3.000 Nederlandse ondernemers in groen, grond en infra. Van grondverzet en cultuurtechnische werken tot meststoffendistributie en agrarisch loonwerk. Brancheorganisatie CUMELA Nederland in Nijkerk vertegenwoordigt bijna 2.000 ondernemers. De organisatie staat voor de belangenbehartiging en sectorprofilering, adviseert en ondersteunt leden in hun bedrijfsvoering en organiseert netwerken en platforms ten behoeve van kennisoverdracht. www.cumela.nl.

NIET VOOR PUBLICATIE

Vragen?
Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de genomineerde ondernemers of met CUMELA Nederland: Michiel Pouwels, directeur belangenbehartiging op (0)33 247 49 00 ofmpouwels@cumela.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *